Diyetisyen Çiğdem Kılınç'tan Beslenme Çantası Önerileri
23 Aralık 2021

BESLENME.png

Kahta Devlet Hastanesi Diyetisyeni Çiğdem Kılınç, okul çağı çocukları için beslenme önerilerinde bulundu.

Okul çağı döneminin fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimin hızlı olduğu, yaşam boyu devam edebilecek davranışların büyük ölçüde oluştuğu dönem olduğunu vurgulayan Kılınç, bu dönemin çocuk ve gençlere sağlıklı beslenme ve yaşam biçimi alışkanlığının kazandırılması açısından da önemli olduğunu belirtti.

Kılınç, şöyle devam etti:

“Yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin okul başarısı üzerindeki etkisi ile ilgili yapılan çalışmalarda; dikkat sürelerinin kısalma,algılamada azalma,öğrenmede güçlük gibi okul başarısını etkileyen önemli hususlar gözlemlenmiştir. Okul çağı çocukları için en önemli öğün kahvaltıdır. Kahvaltıda peynir, yumurta gibi proteinden zengin besinlerin alınması gerekir. Süt, yumurta, zeytin, ekmek, meyve/sebze, meyve suyu, peynir, kuruyemiş, ekmek, sebze/meyve en iyi kahvaltı örneğidir. Yeterince enerji alabilmek için günlük 3 ana öğün tüketilmelidir, öğün atlanmamalıdır. Okulda ya da evde dinlenirken, ders çalışırken ara öğün ve atıştırmalarda tüketilecek besinlere dikkat edilmelidir. Sağlıklı besinler tercih edilmelidir. Şeker ve şekerli yiyecek ve içecekler, cips, kızartma gibi yiyecekler, gazlı içecekler yerine süt, yoğurt, ayran, sütlü tatlılar, tam tahıllı ekmekle yapılan sandviç, meyve, taze sıkılmış meyve suyu, kuru meyve veya ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumların (kavrulmamış yağlı tohumlar, çiğ) tüketiminin tercih edilmesi yararlı olacaktır. Okul kantinleri, büfe gibi yerlerden satın alınan besinleri seçerken benzer dikkat gösterilmelidir.”

-‘Ambalajlı Ürünlerde Etikete Dikkat Edilmeli’

“Ambalajlı tüm yiyecek ve içecekleri satın alırken etiket bilgisinde Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan üretim izninin bulunmasına, okul gıda logosunun olmasına ve son tüketim tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir. Açıkta satılan besinler yeterince güvenilir ve temiz değildir. Ayrıca, uygun koşullarda muhafaza edilmedikleri için çabuk bozulma riski taşırlar. Bu nedenle, özellikle okul çevresinde açıkta satılan besinler satın alınmamalıdır.”

-‘Beslenme Düzeni Mutlaka Takip Edilmeli’

“Öğrencilerin beslenme düzeni ebeveyni tarafından takip edilmelidir. Öğrencilerin varsa beslenme çantalarının içeriği; sağlıklı yiyeceklerden oluşmalıdır ve birkaç besin grubundan yiyecek içermelidir. 1.Grup; haşlanmış yumurta, peynir, haşlanmış tavuk, ızgara köfte. 2.Grup: mevsimine uygun meyve ve sebzelerden biri. 3.Grup: fındık, ceviz gibi kuruyemişler. İmkânlar çerçevesinde 1.grupta bulunan besinlerden seçerek ekmek arasına konulabilir, 2.gruptan meyve ve sebze seçimi yapılarak vitamin ihtiyacı karşılanır,3.gruptan bir yiyecek seçimi yapılması da mineral ve protein ihtiyacını karşılayarak enerji ihtiyacı dengelenir. Beslenme saatlerinde;  gazlı ve diğer hazır içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suyu tercih edilmelidir. Günde en az 2 su bardağı süt içme alışkanlığı edinilmelidir. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Günde en az 8-10 su bardağı su tüketilmelidir.”